Assos Gezi Rehberi

Assos'ta gezilecek yerler ve Assos'un tarihi mekanlarını merak eden okuyucularımız için, Assos'da ne yenir, Assos'tan ne alınır gibi tüm bilgileri öğrenebileceğiniz Assos gezi rehberini sizin için hazırladık.

 

Assos Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

Assos'un şimdiki adı Behramkale'dir. Soğuyup katılaşmış lavlardan oluşan tepenin kuzey yamacında yer alır. Ünlü filozof Aristo M.Ö. 344-347 yılları arasında bir felsefe okulu kurmuş ve burada derler vermiştir. Savaş ve Akıl tanrıçası Athena'ya adanan tapınak kaidesi ve sütunları ve ona eşlik eden Apollon Smintheos, stoalar, tiyatro, meclis binası ve dükkanlar gerçekten görülmeye değer.

Assos Nerededir?

Assos, bağlı olduğu Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık olarak 17 kilometre güneyinde olan Behramkale Köyü'nde yer alan antik bir kenttir.

Assos'a Ne Zaman Gidilir?

Assos'ta Akdeniz mevsiminden ziyade, Marmara iklimi hüküm sürer. Yaz, diğer Ege yerleşim yerleri kadar uzun sürmez. Yazları ortalama sıcaklığı 25-30 derece civarındadır. Assos tarihi ve kültürel güzellikler bakımından çok zengin bir yer olduğu için dört mevsim gezilip görülmesi mümkün olan bir yer.

Assos'a Nasıl Gidilir?

Assos'a uçakla gitmek için yaz aylarında yapılan Edremit uçak seferleri kullanılabilir. Edremit'ten ise Assos 60 kilometredir. Edremit Havalimanı'ndan Assos'a minibüs ya da taksiyle ulaşabilirsiniz.

Assos'a İstanbul'dan özel araç ile gitmek için Gelibolu, Eceabat ya da Kilitbahir'den feribota binip karşı yakaya geçebilirsiniz.

İstanbul-Bandırma feribotu ile; Bandırma-Balıkesir-Edremit-Altınoluk-Küçükkuyu-Assos güzergahları ile Assos'a ulaşılabilir.

Ankara'dan Assos'a 695 kilometre İzmir'den ise 260 kilometredir.

Otobüsle gelmek isteyenler ise Altınoluk ya da Küçükkuyu otobüslerini kullanıp sonrasında minibüs ya da taksiye binip Assos'a varabilirler.

Assos'ta Nerede Kalınır?

Assos'ta konaklama tercihleri genelde taş evlerden yapılmış butik otellerde yapılır. Kadırga Koyu, Sivrice, Sokakağzı ve Liman çevresinde çok sayıda otel, hotel ve pansiyonlar bulunur.

Assos'ta Ulaşım

Assos'ta bir yerden diğer yere ulaşımın en kolay yolu minibüslerdir. Kent içine Assos-Bahramkale minibüsleri ile kolayca ulaşılabilir.

Assos'ta Gezilecek Yerler

Assos'un en güzel yerlerinden biri kuşkusuz Savaş ve Barış Tanrıçası Athena'ya adanan ve sütunları ve kaidesi ile görülmeye değer olan tapınaktır. Tarihi bir mezarlık olan ilginç ve büyüleyici Nekropol, geçmişiM.Ö. 6.yüzyıla kadar uzanan ve tarihi iliklerinize kadar hissedeceğiniz Assos Antik Kenti. Ünlü koyları Sivrice Koyu, Koruoba Sahili, Yeşil Liman, Kadırga Koyu, Sokakağzı mutlaka görülmeli.

Assos'ta Ne Yenir?

Liman kenti Assos'ta yenilebilecek en güzel şey balık ve diğer deniz mahsülleridir. Yenebilecek balıklar ve deniz mahsülleri arasında kılıç şiş, orfoz ızgara, vahşi deniz çipurası, iskorpit çorbası, çiroz ve levrek buğulama bulunuyor. Ayrıca yöreye has ot ve zeytin de mutlaka denenmeli. Assos çevresinde deniz mahsulünden başka birçok yemek çeşidini de bulabilirsiniz.

Assos Gece Hayatı

Assos, diğer gözde tatil beldelerinin olduğu kadar hareketli ve kalabalık geceleri yoktur. Assos'ta geceler doğayla baş başa ve sakin geçer. Liman bölgesinde birkaç bar ve bazı otellerin barları hareketli bir gece geçirmek isteyenlerin hizmetindedir.

Assos'tan Ne Alınır?

Assos'ta meşhur olan zeytin ve zeytin yağı ürünleri, zeytinyağı sabunları, dağ kekiği alınabilecek şeylerin başında geliyor. Bunların dışında el dokuması halılar, patikler, takılar ve değişik hediyelik ürünler alınabilir.

Assos Festivaller

Eylül – Athena Tapınağı çevresinde Assos Festivali

Ekim – Assos Gösteri Sanatları Festivali