Dalyan Gezi Rehberi

Dalyan'da gezilecek yerleri ve Dalyan'ın tarihi mekanlarını merak eden okuyucularımız için, Dalyan'da ne yenir, Dalyan'dan ne alınır gibi tüm bilgileri öğrenebileceğiniz Dalyan gezi rehberini sizin için hazırladık.

Dalyan Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

Güney Batı Akdeniz'de bulunan Dalyan'nın etrafı ormanlarla çevrilidir. Adını Dalyan Deltası'ndan alan Dalyan, Köyceğiz Gölü ile Akdeniz'i birleştiren ana kanal üzerinde bulunur. Başlıca gidilecek yerleri arasında İztuzu Plajı, antik şehir Kaunos, kaya mezarları, delta, göller, çamur banyoları ve kaplıcaları yer alır.

Dalyan kanalının denize ulaştığı yer olan ve 2008 senesinde İngiliz The Times gazetesi tarafından ''Avrupa'nın En İyi Açık Alanı'' ünvanını alan İztuzu plajında Caretta Caretta deniz kaplumbağaları yumurtalarını bu kumsala bırakırlar. Bunun yanında Dalyan deltasıı nil kaplumbağalarının, 180 farklı türdeki kuşun, mavi yengeçlerin, çupra, levrek ve kefal balıklarının yaşadığı alandır.

Geçmişte en önemli gelir kaynakları balıkçılık ve pamukçuluk olan Dalyan'ın şimdilerde en önemli gelir kaynağı turizmdir. Halen Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Dalyan Kanalında doğal balık üretilir.

Dalyan Nerededir?

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan Güney Batı Akdeniz'de yer alır.

Dalyan'a Ne Zaman Gidilir?

Yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık ve yağışlı olduğu ve ılıman bir Akdeniz ikliminin hakim olduğu Dalyan'da güneş neredeyse her gün yüzünü gösterir. Hava kışın 13-17 derecelerde, yazın ise 30-35 derecelerde olur. Bu sebeple Dalyan her mevsimde kendisine turist çekmeyi başarmaktadır.

Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan olağanüstü doğa güzellikleri ve coğrafi özellikleri ile dünyanın parmakla sayılan yerlerinden biridir. Antik kenti, kaplıcaları, çamur banyoları, deltası, denizi, plajıyla meşhur olan Dalyan, misafirlerine her şeyiyle mükemmel bir tatil sunar.

Kaunos Antik Kenti

Dalyan'ın karşısındaki Çandır Köyü'nde bulunan Kaunos Antik Kentinin 2800 yıllık bir tarihi vardır. Kaunos Antik Kenti'nde bulunan şehir suları, kilise, agora, tapınaklar, akropol ve kutsal alanlar görenleri oldukça etkiliyor. Dalyan Deltasının oluşmasından sonra deniz kıyısından uzakta kalmış bir liman şehri olan Kaunos'a tekne turları ile ulaşabilirsiniz.

İztuzu Plajı

Dalyan Boğazı'na uzanan ve yaklaşık olarak 5 buçuk kilometre uzunluğuna sahip İztuzu Plajı, Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı bir plajdır ve Turtle Beach yani Kaplumbağa Plajı olarak da bilinir. 2013'te Avrupa'nın en iyi 7. plajı, 2011'de Avrupa'nın en iyi plajı, 2008'de ise Avrupa'nın en iyi açık alanı seçilmiştir. Mayıs ve Eylül ayları arasında kaplumbağalar yumurtladığı için bu tarihlerde akşam 20.00 ile sabah 08.00 arası kapalıdır.

Dalyan'da Nerede Kalınır?

Dalyan'da nerede kalmalı sorusuna birçok farklı seçenek sunulabilir. Dalyan'da butik otellerde, 3 ve 4 yıldızlı otellerde ve pansiyonlarda konaklama sağlanabilir. İztuzu plajına dolmuş taksilerle ulaşımı olan göl kenarındaki oteller tercih edilebilir. Belde'de aynı zamanda fazlaca kiralık villa bulunur.

Dalyan'da Ulaşım

Dalyan yerleşim alanı içinden Dalyan merkezine minibüs ya da taksi vardır. Oteller genel olarak Dalyan merkeze yürüme mesafesindedir. İztuzu plajına ulaşım hem de karadan yarım saatte bir kalkan dolmuşlar ile hem de tekne yolculuğu ile sağlanıyor.

Dalyan Mutfağı

Dalyan'da Ege mutfağının etkileri görülür. Ege mutfağının otla yapılan yemekleri, mezeleri ve zeytinyağlıları Dalyan'da da hakimdir. Bunun yanında yüksek oranda protein içeren ve çok uzaklardan Meksika Körfezi'nden Dalyan'a kadar gelen mavi yengeçlerin kömür ateşinde ızgarası yapılır. Aynı zamanda Dalyan'ın başlıca içeceği olan nar suyunu da içmeyi ihmal etmemek gerekiyor. Yol kenarında ya da yemek sonrası taze sıkılmış nar suyu ikram ediliyor.

En bilinen restoranlar:

Sazlık kenarındaki restoranların içinde yer alan Leo Street Restoranda bol proteinli mavi yengecin tadına mutlaka bakmalısınız.

Leyley Restoran – Okçular köyünde yer alan restoran doğanın içindedir. Restoranda etrafta gönüllerince dolaşan kaz ve ördekleri görebilirsiniz. Kahvaltısı hem leziz hem de tazedir.

Ekin Kır Evi – İztuzu Plajı'na giderken Sülüngür Göl kenarındaki bu doğanın göbeğindeki mekanda lezzetli bir kahvaltı yiyebilirsiniz.

Köşem Restoran – Deniz ürünleri ağırlıklı olan ve çarşıda bulunan bu restoranda Dalyan'da ün salmış mavi yengeç ızgarasını ya da tereyağla kavrulmuşunu tadabilirsiniz.

Dalyan Gece Hayatı

Dalyan Bar çok kalabalık bir bar değil hem sakin hem de naif bir bar.

Barlarda geneldecini tekila ve votka ve renkli şuruplarla karışımı sürahide kokteyl 'fish bowl' veriliyor.

20 yılı aşkındır açık olan Jazz Bar, yaz gecelerinde gitar sesiyle içkinizi yudumlarken keyifli anlar yaşayabileceğiniz bir yer.

Dalyan'da çok sayıda karaoke bar mevcut. Dalyan'da yaşayan yaş ortalaması yüksek çok sayıda İngilize hitap eden bu barlar ilginizi çekebilir. Bu barşar dışında, Tintin Bar, Sweet Dicbo ve Sunray'de seçenekler arasındadır.

Dalyan'da Alışveriş

Dalyan'dan ne alınır? Her Cumartesi Dalyan merkezde pazar kurulur. Bu pazarda el işinden baharata kadar aradığınız birçok şeyi bulabilirsiniz.

Pazartesi günleri ise Köyceğiz'de semt pazarı kurulur. Bu pazardan hem taze meyve sebze, hem de köyde yaşayan yerli halkın yaptığı marmelat, reçel gibi ürünleri alabilirsiniz. Dalyan'da kurulan tezgahlarda takılar, seramik süs eşyaları, hediyelik eşyalar ve tekstil ürünleri gibi ürünleri bulabilirsiniz.

Dalyan Festivaller

Caretta Caretta Kültür ve Turizm Festivali Haziran ayının son haftası ve Temmuz ayının ilk haftası gerçekleştiriliyor. Nesli tükenmekte olan Caretta Cretta deniz kaplumbağalarının üreme yerlerinden biri olan Dalyan'daki bu festivalde ağ örme ve bağlama yarışmaları düzenlenirken, deniz oyunları oynanır ve festival çerçevesinde çamur güzeli seçilerek festival noktalanır.

Dalyan Faydalı Bilgiler

Ortaca Belediyesi: 0252 282 50 49